Ambulante crisiszorg (ASH en FF)
Directe hulp bij crisissituaties voor jeugdigen vanaf 4 jaar
Snelle inzet, vaak binnen 24 uur na aanmelding
Betrokkenheid van ouders en het sociaal netwerk is essentieel
Gericht op het herstellen van rust, veiligheid en overzicht
Tijdelijke, intensieve begeleiding in de thuissituatie
Crisiszorg met oog voor het gezin
Wanneer Ambulante Crisiszorg?
Het kan voorkomen dat er acute situaties binnen een gezin ontstaan waarbij de veiligheid of ontwikkeling van de jongere in het gedrang komt en er een crisissituatie (dreigt te) ontstaat. Direct ingrijpen is noodzakelijk om direct gevaar voor de jongere, het gezin of de omgeving te beëindigen of beperken. Binnen de Ambulante Crisiszorg staat de-escaleren en stabiliseren centraal zodat de veiligheid binnen het gezin weer gegarandeerd kan worden. Het doel is om acute onveiligheid op te lossen en balans in het gezin te herstellen waarmee een uithuisplaatsing voorkomen kan worden. WBJV maakt gebruik van verschillende evidence- en practicebased interventies, te weten Ambulante Spoedhulp (ASH) en Families First (FF).
Wat is Ambulante Crisiszorg?
Ambulante Crisiszorg is snel inzetbaar en zal binnen 24 uur worden opgestart, ook in de weekenden. Ambulante Crisiszorg is kortdurend en intensief en kan op ieder moment van de dag en week (24/7) intensieve ondersteuning en begeleiding bieden vanuit het team. Wanneer de veiligheid weer gegarandeerd kan worden en de knelpunten op andere levensgebieden hanteerbaar zijn zal, indien nodig en geïndiceerd, vervolghulp worden ingezet.
Ambulante Spoedhulp (ASH) en Families First (FF)
ASH en FF zijn kortdurende, intensieve en activerende vorm van crisishulp gericht op herstel van veiligheid middels stabiliteit en rust. ASH duurt maximaal 28 dagen en FF duurt 4 tot maximaal 6 weken. Het gezin als geheel wordt binnen hun thuissituatie en omgeving geholpen bij het hanteren en/of verminderen van spoedeisende problemen en crisissituaties welke kunnen zich voordoen bij het opvoeden en het opgroeien van jongeren.
Het team
Het vaste team binnen het gezin bestaat uit een casusverantwoordelijke en waar nodig een tweede (crisiszorg)begeleider. Om de juiste begeleiding te bieden komen de crisiszorg begeleiders meerdere keren per week bij het gezin thuis op momenten dat het nodig is. Het team is daarnaast 24/7 bereikbaar voor het gezin. Daarnaast wordt, indien mogelijk en met toestemming, het netwerk van het gezin betrokken en is er nauwe samenwerking met andere betrokkenen zoals dagbesteding, aanmelders of andere hulpverleners die betrokken zijn.
Tijdens het traject is er een gedragswetenschapper betrokken binnen de Ambulante Crisiszorg.

Thuis of op onze locatie
Focus op rust en veiligheid
Reactietijd < 24 uur
Voor jeugd vanaf 4 jaar
Twee interventies: ASH & FF
ASH is kort, FF intensief
Werkwijze
ASH duurt maximaal 28 dagen en FF duurt 4 tot maximaal 6 weken. Beide zij opgebouwd uit drie fases.
– De eerste fase duurt drie dagen en is de startfase waarin binnen 24 uur de spoedeisende of crisissituatie wordt geïnventariseerd en direct wordt gewerkt aan het herstellen van de veiligheid binnen het gezin. De problematiek, risicofactoren, kansen en verwachtingen worden in kaart gebracht.
– De tweede fase duurt gemiddeld 3 weken en is de werkfase waarin crisiszorg begeleiders meerdere keren per week in het gezin aanwezig zijn om de veiligheid te blijven herstellen en gericht te werken aan de opgestelde korte termijn doelen. In deze fase (na 2 weken) wordt een eerste advies te geven over de vervolghulp voor het gezin, dit zal met het gezin en de verwijzer besproken worden.
– De derde fase duurt maximaal 4 dagen en is de advies- en afrondingsfase waarin crisiszorg begeleiders meerdere keren per week in het gezin aanwezig blijven om de veiligheid te blijven herstellen en gericht te werken aan de opgestelde korte termijn doelen en vervolghulp ingezet.
Ambulante Crisiszorg omvat 24/7 geplande en ongeplande zorg. Wanneer er sprake is van ongeplande zorg is deze inzetbaar op afstand of in nabijheid. Bereikbaarheid buiten de werktijden van de ambulant begeleiders en overname tijdens vakantie van de ambulant begeleider zijn inzetbaar
Snel, veilig en dichtbij
Onze ambulante crisiszorg is er voor jeugdigen vanaf 4 jaar die direct hulp nodig hebben. We bieden twee vormen van ondersteuning: ASH (kortdurend) en FF (intensiever). Binnen 24 uur zijn we inzetbaar – thuis of op locatie. Altijd met als doel: rust, veiligheid en herstel in de vertrouwde omgeving.
- Herstel van rust
- Waarborgen van veiligheid
- Snel en passend ingrijpen
- De-escalatie van crisissituaties
- Voorkomen van uithuisplaatsing
- Betrekken van ouders en netwerk
- Continuïteit in het dagelijks leven
- Inzicht in vervolghulp
- Oplossen van acute problemen
- Herstel van vertrouwen
Intensieve Systeemgerichte Behandeling
Wanneer Intensieve Systeemgerichte Behandeling?
Het kan voorkomen dat er complexe situaties binnen een gezin ontstaan waarbij de veiligheid of ontwikkeling van de jongere in het gedrang komt. In deze situaties lukt het niet altijd om dit alleen op te lossen en is er direct intensieve ondersteuning en begeleiding nodig om (opnieuw) uithuisplaatsing te voorkomen. Ter voorkoming van een uithuisplaatsing of bij terugkeer na een uithuisplaatsing, biedt WBJV Twente Intensieve Systeemgerichte Behandeling. WBJV Twente maakt gebruik van verschillende interventies, waar mogelijk evidence- en practicebased.
Wat is Intensieve Systeemgerichte Behandeling?
Intensieve Systeemgerichte Behandeling is snel inzetbaar en kan, indien nodig en geïndiceerd, op ieder moment van de dag en week (24/7) intensieve ondersteuning en begeleiding bieden vanuit het team. Gezamenlijk met het gezin wordt er toegewerkt aan het herstellen van de veiligheid en stabiliteit van waaruit ontwikkeling van de jongere weer mogelijk wordt. Intensieve Systeemgerichte Behandeling richt zich op meerdere levensgebieden binnen het gezin middels observatie, modeling (voordoen), samendoen en/of overname. Het inzicht op de dynamiek binnen het gezin wordt vergroot en het gezin krijgt nieuwe vaardigheden aangeleerd om de dynamiek binnen het gezin te verbeteren. Wanneer er voldoende stabiliteit is ontstaan en vaardigheden zijn aangeleerd waardoor de knelpunten op andere levensgebieden hanteerbaar zijn zal de intensieve behandeling worden afgeschaald en vervolghulp, indien nodig en geïndiceerd, worden ingezet.
Het team
Het vaste team binnen het gezin bestaat uit een casusverantwoordelijke en een aantal ambulant begeleiders. Om de juiste begeleiding te bieden komen de ambulant begeleiders meerdere uren per dag, meerdere keren per week bij het gezin thuis op momenten dat het nodig is. Daarnaast wordt, indien mogelijk en met toestemming, het netwerk van het gezin betrokken en is er nauwe samenwerking met andere betrokkenen zoals dagbesteding, aanmelders of andere hulpverleners die betrokken zijn.
Tijdens het traject is er een gedragswetenschapper betrokken binnen de Intensieve Systeemgerichte Behandeling.
Werkwijze
De Intensieve Systeemgerichte Behandeling duurt gemiddeld vijf maanden en is opgebouwd uit drie fases.
– De eerste fase is de observatiefase, welke maximaal 28 dagen duurt, waarin kennis wordt gemaakt met het gezin en gezamenlijk in kaart wordt gebracht wat er goed gaat en wat er beter zou kunnen. De geboden behandeling is altijd ‘op maat’.
– De tweede fase is de werkfase, welke gemiddeld drie maanden duurt, waarin de ambulant begeleiders 24/7 beschikbaar zijn op momenten dat het nodig is. Ambulant begeleiders zijn meerdere uren per dag en meerdere keren per week in het gezin aanwezig.
– De laatste fase is de afbouwfase, welke 28 dagen duurt, waarin wordt toegewerkt naar afsluiting van de Intensieve Systeemgerichte
Behandeling.
Intensieve Systeemgerichte Behandeling omvat 24/7 geplande en ongeplande zorg. Wanneer er sprake is van ongeplande zorg is deze inzetbaar op afstand of in nabijheid. Bereikbaarheid buiten de werktijden van de ambulant begeleiders en overname tijdens vakantie van de ambulant begeleider zijn inzetbaar.
Veelgestelde vragen
Hoe snel kan ik hulp krijgen bij een crisis?
We kunnen binnen 24 uur starten.
Wat gebeurd er na de crisiszorg?
Dit is wisselend, of jullie hebben genoeg handvatten om zelf weer verder te gaan, of er is nog meer ambulante begeleiding nodig. Dit gaat altijd in samenspraak met jullie.