Jouw stem bij WBJV
Jongeren die bij ons begeleid worden bieden we verschillende kanalen om mee te denken met het beleid van de organisatie of om hun mening te delen over de gang van zaken binnen WBJV. In het geval een jongere vastloopt met de begeleiding of zich anderszins onveilig of niet gehoord voelt, kunnen zij laagdrempelig een beroep doen op de interne klachtenregeling.
Het privacy beleid voor cliënten van WBJV is vastgelegd in een privacyreglement, inclusief een privacyverklaring.
Wat wil je weten?
Jongerenraad
Het medezeggenschap van cliënten is binnen de WBJV georganiseerd via een jongerenraad die elk kwartaal bij elkaar komt en wordt georganiseerd en voorgezeten door een voorzitter aangewezen vanuit de directie. Getracht wordt om minimaal één cliënt per locatie te laten participeren. Het management en/of de Raad van Toezicht kan aanschuiven om vragen en/of plannen toe te lichten. De jongerenraad is als vast agendapunt opgenomen in het huiskameroverleg en op elke locatie hangt een poster met informatie over de jongerenraad.
WBJV meet tweejaarlijks de cliënttevredenheid en scoorde recent een 8,0 voor beschermd wonen en 8,7 voor ambulante begeleiding.


Klachtenprocedure
Zoals vastgelegd in onze interne klachtenprocedure kan elke jongere die bij de WBJV begeleid wordt en/of woont, een klacht indienen bij de Manager Algemeen. Hierbij kan je denken aan ontevredenheid over de dienstverlening of handelswijze van de WBJV, maar ook over zaken zoals verbaal, psychisch en/of fysiek geweld; ongewenste intimiteiten zoals seksuele intimidatie en seksueel misbruik; en/of pestgedrag of discriminatie door medewerkers of het management van de WBJV.
Mocht een jongeren over zijn/haar klacht liever in gesprek gaan met iemand buiten de organisatie, dan kan deze contact opnemen met onze vertrouwenspersoon, Mieke Gondrie. Mieke kan de jongeren ook informatie geven over hun rechten en plichten als cliënt.
Alle klachten worden binnen 6 weken behandeld.
Indien je als jongere niet tevreden bent over de afhandeling van de klacht door ofwel de Manager Algemeen, ofwel Mieke, dan kan contact worden opgenomen met de onafhankelijke klachtencommissie Geschillencommissie Zorg Algemeen.
Vertrouwenspersoon
Mieke is een onafhankelijke klachtenfunctionaris/vertrouwenspersoon die vragen en klachten samen met de jongere(n) strikt vertrouwelijk behandelt en onderzoekt.
Mieke behandelt vragen en klachten zeer serieus, waarbij alle meldingen anoniem worden geregistreerd en geanalyseerd. Zij kan er samen met de jongere(n) voor zorgen dat, indien gewenst, bepaalde maatregelen ter verbetering worden getroffen. Er zijn hieraan voor jongeren geen kosten verbonden.
Wanneer je bij ons begeleid wordt en/of woont en contact wilt opnemen met Mieke, dan kun je haar telefonisch en/of per mail bereiken
Mieke Gondrie

Wet Zorg en Dwang
Sinds 1 januari 2020 is de Wet Zorg en Dwang (hierna Wzd) in werking getreden. In deze wet is geregeld hoe de zorgaanbieder om moet gaan met zorg waar cliënten met een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening en/of hun vertegenwoordigers het niet mee eens zijn (“gedwongen zorg”), terwijl die in de ogen van de zorgaanbieder in het belang van de betreffende cliënt noodzakelijk is.
Bij vragen of onvrede over onvrijwillige zorg kunnen cliënten, familieleden en/of andere vertegenwoordigers contact opnemen met een cliëntenvertrouwenspersoon. Per 1 april 2023 is Tanja Pluimers de onafhankelijke cliëntenvertrouwenspersoon die in het kader van de Wzd aan de WBJV is gekoppeld. Zij is werkzaam bij het LSR (Landelijk Steunpunt Medezeggenschap).
Heeft u een vraag of een klacht over onvrijwillige zorg bij de WBJV? Neem dan gerust contact op met Tanja. Uw vraag of klacht is bij haar welkom en veilig. Tanja is telefonisch te bereiken op maandag tot en met donderdag via onderstaande gegevens.
Tanja Pluimers
Mocht u haar niet kunnen bereiken, dan kunt u ook bellen met 088 – 2015 900.
Jeugdstem
Jeugdstem is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Iedereen die te maken heeft met jeugdzorg of Veilig Thuis en daar vragen over heeft, kan bij ons terecht voor informatie, advies of ondersteuning. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen met vragen of klachten naar een vertrouwenspersoon. Ook helpt de vertrouwenspersoon met het indienen van een klacht bij een klachtencommissie of bij het bezwaar maken bij de gemeente.
Ondersteuning door de vertrouwenspersoon van Jeugdstem is gratis. Jeugdstem is een zelfstandige stichting, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van een instelling voor jeugdzorg.
Een Jeugdstem vertrouwenspersoon:
- geeft informatie en advies aan jongeren, ouders en verzorgers en legt uit hoe de jeugdzorg werkt;
- ondersteunt cliënten bij klachten over de jeugdzorg;
- geeft informatie over rechten en rechtspositie in de jeugdzorg;
- draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van de jeugdzorg;
Zo bereik je Jeugdstem
- Bel gratis naar 088 – 555 1000
- Chat met een vertrouwenspersoon via www.jeugdstem.nl De chat is open van maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.

Privacy & rechten
Het privacy beleid voor cliënten van WBJV is vastgelegd in een privacyreglement, inclusief een privacyverklaring voor cliënten. Hierin staat omschreven hoe om wordt gegaan met persoonsgegevens en dossiers van cliënten. Onderdeel hiervan is het gebruik van veilig mailen bij privacygevoelige informatie, en ook de toegang tot en bewaartermijnen van cliëntdossiers.
Binnen de WBJV is een functionaris gegevensbescherming (FG) aangewezen die verantwoordelijk is voor de interne naleving van de privacy wetgeving, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Tijdens de interne audits worden jaarlijks alle locaties van de WBJV gecontroleerd op privacy compliance, waarbij eventuele aandachtspunten terug worden gekoppeld naar de organisatie.
Voor de volledige privacyverklaring, klik hier.
