Ambulante individuele begeleiding
Ambulante begeleiding voor jeugdigen vanaf 4 jaar
Begeleiding vindt meestal thuis plaats, soms op locatie
Aansluitend op de leefwereld en behoefte van kind en gezin
Ondersteuning op maat, gericht op stabiliteit en ontwikkeling
Laagdrempelig, vertrouwd en altijd dichtbij huis
Begeleiding in een vertrouwde omgeving
Woonbegeleiding Jong Volwassenen Twente (WBJV Twente) biedt verschillende vormen van ambulante begeleiding, toegespitst op verschillende hulpvragen, ondersteuningsbehoeftes en levensgebieden. Hierbij kan gedacht worden aan het bevorderen van de zelfredzaamheid op verschillende levensgebieden, het herstellen van veiligheid en stabiliteit, het voorkomen van een uithuisplaatsing, stabiliseren van een crisis en het adviseren en uitvoeren van vervolghulp. Het overkoepelende doel van ambulante begeleiding is om jongeren thuis of zelfstandig te laten wonen en regisseur te laten zijn, blijven of worden van hun eigen leven. Om voorgaande doel te kunnen realiseren wordt gebruik gemaakt van Competentievergroting (Slot & Spanjaard) als methodiek, daarop aanvullend zijn ambulant begeleiders geschoold in verschillende evidence- en practicebased opleidingen, modules en interventies.
WBJV is onderscheidend ten aanzien van ambulante begeleiding omdat ambulante begeleiding geboden kan worden aan jongeren tussen de 4 en 25 jaar. Aldus kan de ambulante begeleiding gecontinueerd worden bij het bereiken van volwassenheid (overgang 18- naar 18+). De ambulante begeleiding kan geboden worden vanuit Wijkracht (WBJV Twente is één van de onderaannemers), de Jeugdwet, Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO), Overbruggingszorg Cimot en Wet Langdurige Zorg (WLZ). Binnen deze vorm van zorg wordt er binnen de eigen (woon)omgeving en het eigen systeem begeleiding geboden door ambulant begeleiders.
Reguliere Ambulante Begeleiding
Wanneer Reguliere Ambulante Begeleiding?
Binnen de Reguliere Ambulante Begeleiding is de ambulante begeleiding enerzijds gericht op het vergroten van zelfredzaamheid middels de ontwikkeling van vaardigheden en competenties en anderzijds gericht op het behouden van doorgemaakte ontwikkeling en opgedane vaardigheden en competenties.
Wat is Reguliere Ambulante Begeleiding?
Binnen de ambulante begeleiding kan er sprake zijn van ondersteuningsbehoeftes op de volgende levensgebieden: methodiek-emotioneel welbevinden & geestelijke gezondheid, financiën en administratie, werk & opleiding, (vrije)tijdsbesteding & maatschappelijke participatie, huiselijke relaties & sociaal netwerk en basale & instrumentele dagelijkse levensverrichtingen. Concreet houdt dit in dat er hulpvragen kunnen zijn als: ondersteuning bij het vinden van een passende opleiding of baan, ondersteuning bij het opbouwen van een sociaal netwerk, ondersteuning bij huishoudelijke taken, ondersteuning bij omgang met instanties, ondersteuning bij geldzaken en/of administratie, ondersteuning bij het aanbrengen en behouden van structuur.
Thuis-begeleiding
Individueel & op gezin gericht
Ook welkom op Drienerstraat (Hengelo)
Vergroten van zelfredzaamheid
Focus: Zo thuis mogelijk
Voor jeugd vanaf 4 jaar
Trajectbegeleiding
Binnen de Reguliere Ambulante Begeleiding biedt WBJV Twente trajectbegeleiding. Trajectbegeleiding is gericht op het verkrijgen en behouden van een passende en nuttige daginvulling zoals het volgen van een opleiding (school), het hebben van een baan (werk), of het uitvoeren van vrijwilligerswerk of dagbestedingstaken. Trajectbegeleiding is gericht op dagbesteding binnen en buiten WBJV Twente, waarbij jongeren worden begeleidt in het verkrijgen en behouden hiervan waarbij aandacht is voor uitdagingen op alle levensgebieden hieromtrent.
Overbruggingszorg tot wonen
Binnen de Reguliere Ambulante Begeleiding biedt WBJV Twente overbruggingszorg. Overbrugginszorg is specifiek gericht op begeleiding tot of na wonen binnen WBJV Twente. Overbruggingszorg voorafgaand aan wonen zal gericht zijn op het voorbereiden van wonen en hulpvragen welke niet uitgesteld kunnen worden tot wonen is opgestart. Overbruggingszorg als vervolg op wonen zal gericht zijn op het voorbereiden van zelfstandig wonen en hulpvragen welke niet uitgesteld kunnen worden tot vervolghulp vanuit Wijkracht, de Jeugdwet of de WMO is geïndiceerd en opgestart.
Generalisatie Behandeling
Daarnaast biedt WBJV Twente de mogelijkheid tot nauwe samenwerking met Behandelcentrum Twente (BCT). Vanuit BCT wordt diagnostiek en behandeling aan jongeren met psychische problemen en psychiatrische stoornissen geboden. Concreet kunnen er hulpvragen zijn als: ondersteuning bij het aanbrengen en behouden van structuur, ondersteuning in het vinden en behouden van balans in draagkracht/ draaglast en generalisatie van de behandeling bijvoorbeeld middels sociale experimenten en exposure opdrachten.
Vaardigheden voor zelfstandig leven
WBJV Twente biedt naast woonbegeleiding ook ambulante individuele begeleiding aan (gezinnen met) jeugdigen en jongeren vanaf 4 jaar, gericht op het vergroten van hun zelfstandigheid.
- Verantwoordelijkheid
- Financiën
- Hygiëne
- Dagritme
- Emotieregulatie
- Coping
- Sociale vaardigheden
- Huishouden
- Motivatie
- Identiteitsontwikkeling
Het team
Over het algemeen biedt er binnen de Reguliere Ambulante Begeleiding één ambulant begeleider begeleiding aan de jongere.
Tijdens het traject is er een teamleider betrokken binnen de Reguliere Ambulante Begeleiding. Daarnaast is er binnen de Jeugdwet een gedragswetenschapper betrokken binnen de Reguliere Ambulante Begeleiding.
Werkwijze
Binnen de Reguliere Ambulante Begeleiding wordt er gekeken op welke levensgebieden begeleiding nodig is.
Reguliere Ambulante Begeleiding omvat hoofdzakelijk geplande zorg. Wanneer er sprake is van ongeplande zorg is deze inzetbaar op afstand binnen de werktijden van de ambulant begeleider. Bereikbaarheid buiten de werktijden van de ambulant begeleider en overname tijdens vakantie van de ambulant begeleider zijn in de regel niet inzetbaar.

Intensieve Systeemgerichte Behandeling
Wanneer Intensieve Systeemgerichte Behandeling?
Het kan voorkomen dat er complexe situaties binnen een gezin ontstaan waarbij de veiligheid of ontwikkeling van de jongere in het gedrang komt. In deze situaties lukt het niet altijd om dit alleen op te lossen en is er direct intensieve ondersteuning en begeleiding nodig om (opnieuw) uithuisplaatsing te voorkomen. Ter voorkoming van een uithuisplaatsing of bij terugkeer na een uithuisplaatsing, biedt WBJV Twente Intensieve Systeemgerichte Behandeling. WBJV Twente maakt gebruik van verschillende interventies, waar mogelijk evidence- en practicebased.
Wat is Intensieve Systeemgerichte Behandeling?
Intensieve Systeemgerichte Behandeling is snel inzetbaar en kan, indien nodig en geïndiceerd, op ieder moment van de dag en week (24/7) intensieve ondersteuning en begeleiding bieden vanuit het team. Gezamenlijk met het gezin wordt er toegewerkt aan het herstellen van de veiligheid en stabiliteit van waaruit ontwikkeling van de jongere weer mogelijk wordt. Intensieve Systeemgerichte Behandeling richt zich op meerdere levensgebieden binnen het gezin middels observatie, modeling (voordoen), samendoen en/of overname. Het inzicht op de dynamiek binnen het gezin wordt vergroot en het gezin krijgt nieuwe vaardigheden aangeleerd om de dynamiek binnen het gezin te verbeteren. Wanneer er voldoende stabiliteit is ontstaan en vaardigheden zijn aangeleerd waardoor de knelpunten op andere levensgebieden hanteerbaar zijn zal de intensieve behandeling worden afgeschaald en vervolghulp, indien nodig en geïndiceerd, worden ingezet.
Het team
Het vaste team binnen het gezin bestaat uit een casusverantwoordelijke en een aantal ambulant begeleiders. Om de juiste begeleiding te bieden komen de ambulant begeleiders meerdere uren per dag, meerdere keren per week bij het gezin thuis op momenten dat het nodig is. Daarnaast wordt, indien mogelijk en met toestemming, het netwerk van het gezin betrokken en is er nauwe samenwerking met andere betrokkenen zoals dagbesteding, aanmelders of andere hulpverleners die betrokken zijn.
Tijdens het traject is er een gedragswetenschapper betrokken binnen de Intensieve Systeemgerichte Behandeling.
Werkwijze
De Intensieve Systeemgerichte Behandeling duurt gemiddeld vijf maanden en is opgebouwd uit drie fases.
– De eerste fase is de observatiefase, welke maximaal 28 dagen duurt, waarin kennis wordt gemaakt met het gezin en gezamenlijk in kaart wordt gebracht wat er goed gaat en wat er beter zou kunnen. De geboden behandeling is altijd ‘op maat’.
– De tweede fase is de werkfase, welke gemiddeld drie maanden duurt, waarin de ambulant begeleiders 24/7 beschikbaar zijn op momenten dat het nodig is. Ambulant begeleiders zijn meerdere uren per dag en meerdere keren per week in het gezin aanwezig.
– De laatste fase is de afbouwfase, welke 28 dagen duurt, waarin wordt toegewerkt naar afsluiting van de Intensieve Systeemgerichte Behandeling.
Intensieve Systeemgerichte Behandeling omvat 24/7 geplande en ongeplande zorg. Wanneer er sprake is van ongeplande zorg is deze inzetbaar op afstand of in nabijheid. Bereikbaarheid buiten de werktijden van de ambulant begeleiders en overname tijdens vakantie van de ambulant begeleider zijn inzetbaar.
Veelgestelde vragen
Zijn er kosten verbonden aan ambulante begeleiding?
Ja, iedereen boven de 18 betaalt een CAK bijdrage. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid zorg die je krijgt en je inkomen.
Zijn de afspraken altijd bij mij thuis?
Nee dit kan maar hoeft niet. Je kunt ook naar ons kantoor aan de Drienerstraat komen.
Mag ik zelf mijn begeleider kiezen?
Nee, dit wordt door ons gedaan. Maar als er echt geen klik is, is dit altijd bespreekbaar.